Η Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή της Κίνας (CBRC) ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να πιέσουν τους κατασκευαστές να επιταχύνουν τις πωλήσεις κατοικιών, καθώς διαπιστώνονται ενδείξεις επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εποπτική αρχή του τραπεζικού κλάδου της Κίνας ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τις εγγυήσεις ή να ασκήσουν πιέσεις προς τους κατασκευαστές να πουλήσουν έργα ή μερίδια αυτών, σε περίπτωση που προβλέπουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων διάρκειας 12 μηνών, αποκάλυψε η πηγή στο πρακτορείο θέλοντας να μην κατονομαστεί. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των στεγαστικών και κατασκευαστικών δανείων που ανήκουν στην κατηγορία «ειδικής αναφοράς» (special – mention) ή φέρουν υψηλούς κινδύνους. «Η έλλειψη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την υψηλή μόχλευση και την κορύφωση ωρίμανσης των δανείων έχει αυξήσει τον κίνδυνο κατάρρευσης των χρηματοπιστωτικών αλυσίδων ορισμένων κατασκευαστριών», φέρεται να διεμήνυσε προς τις τράπεζες η CBRC.

Υπενθυμίζεται πως η KPMG είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τον προηγούμενο μήνα λέγοντας πως οι κατασκευάστριες εταιρίες αντιμετωπίζουν «σημαντικά προβλήματα ρευστότητας». Οι πωλήσεις κατοικιών στην περιοχή υποχώρησαν κατά 7,5% τους πρώτους 7 μήνες του έτους.


Πηγή:capital.gr