Την αποβολή από την Ευρωζώνη των χωρών που δεν τηρούν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπιντελέγκερ, ενώ τόνισε ότι έχει συζητήσει το θέμα με Ευρωπαίους ομολόγους του και θεωρεί ότι χώρες όπως η Γερμανία θα συμμερίζονταν αυτή την άποψη.

 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο κ. Σπιντελέγκερ υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα αποκλεισμού κάποιου [κράτους μέλους] από την νομισματική ένωση, όπως είναι οι χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

Ερωτώμενος για το εάν εννοεί την Ελλάδα, ο αυστριακός αξιωματούχος απάντησε ότι «εάν υπήρχε ανάλογος κανονισμός, θα είχαν επιβληθεί ήδη οι συνέπειες». 

 

Ο Σπιντελέγκερ παρομοίασε την Ελλάδα με την Ισπανία υπό την έννοια ότι «υπάρχει μια φούσκα στα ακίνητα [στην Ισπανία], με τη διαφορά ότι οι Ισπανοί δεν μας έχουν εξαπατήσει σε τίποτα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην συνθήκη της ΕΕ, δηλώνοντας ωστόσο πεπεισμένος ότι τελικώς θα υλοποιηθούν. 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία θα στήριζαν αυτή την ιδέα.