Τη χαλάρωση των όρων του ελληνικού πακέτου διάσωσης εξετάζει η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού με αρκετά μέλη του να διαφωνούν με την παραχώρηση περαιτέρω παραχωρήσεων στην Ελλάδα, σημείωσαν δύο γερμανοί βουλευτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

 

Η κυβέρνηση της Μέρκελ είναι διχασμένη σχετικά ανάμεσα στο να υπάρξει επιείκεια προς την Ελλάδα και την επιμονή του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να επιτύχει τους στόχους, δήλωσαν στο πρακτορείο ο Klaus-Peter Willsch και ο Frank Schaeffler, οι οποίοι είχαν καταψηφίσει τις προτάσεις της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο. 


«
Oι ευαισθησίες ανάμεσα στους 27 βουλευτές του συνασπισμού που ψήφισαν όχι την προηγούμενη φορά είναι γνωστές στην κ. Μέρκελ, oπότε η επίσημη γραμμή είναι να παραμείνει σκληρή απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο Willsch, βουλευτής του CDU.


«Αλλά την ίδια στιγμή κάποιοι αναλαμβάνουν την αποστολή να δοκιμάσουν πώς μπορεί να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή», επισήμανε.

 
Ο συμβιβασμός 


Αν και είναι νωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή αν αποτύχει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος, αναφέρει το Bloomberg, η Μέρκελ πιθανόν να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τον έλληνα πρωθυπουργό, που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να διασώσουν τα προσχήματα, σημείωσε ο Schaeffler, βουλευτής του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι οι όροι διάσωσης είναι ευέλικτοι, ανέφερε.

«Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, στην οποία δόθηκε ένα 'πακέτο deluxe', αντί για ένα πλήρες πρόγραμμα. Και από τη στιγμή όπου η Ισπανία θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα, το πρόγραμμα θα γίνει ηπιότερο έναντι των προηγούμενων», πυροδοτώντας πιθανώς αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. 


Ενώ ούτε ο Willsch ούτε ο Schaeffler μιλούν για συγκεκριμένες προτάσεις που εξετάζονται από την καγκελαρία, ο Norbert Barthle, ομιλητής για τον προϋπολογισμό του CDU, είπε στις 25 Ιουλίου ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί δεύτερη αναδιάρθρωση χρέους για να μείνει στη ζώνη του ευρώ. 

 

Αμφιλεγόμενα μηνύματα


Οι γερμανοί αξιωματούχοι στέλνουν αμφιλεγόμενα μηνύματα στην ελληνική πλευρά τον τελευταίο μήνα, καθώς η τρόικα αξιολογεί την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. 


«Εάν η τρόικα πει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι εντάξει, δεν θα δοθούν χρήματα», τόνισε σήμερα ο Μίχαελ Φουκς, κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες. Είναι τόσο απλό». 


Στον αντίποδα, ο Michael Meister, επίσης κορυφαίο στέλεχος του ίδιου κόμματος, σε συνέντευξή του στις 7 Αυγούστου, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία εμφανίζει «ευελιξία» απέναντι στην Ελλάδα. 


Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωνε αυτή τη βδομάδα στο Spiegel ότι ο χρόνος που χάθηκε λόγω των δυο εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε πιθανή χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος. 


«Όλα μπορούν να τεθούν επί τάπητος» δήλωσε στις 15 Αυγούστου ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Seibert, αναφερόμενος στη συνάντηση της καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. 


Ενώ η κ. Μέρκελ έχει δεσμευτεί να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το ευρώ, μια χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος θα καταστήσει δυσκολότερο για τη Γερμανία να διατηρήσει τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες, τονίζουν οι κ. Willsch και Schaeffler. 


Και οι δυο έχουν αρνηθεί επίμονα να στηρίξουν τη «γραμμή» της Α. Μέρκελ στην κρίση χρέους. Ψήφισαν κατά του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων, κατά του μόνιμου μηχανισμού αλλά και κατά του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, σε ξεχωριστές ψηφοφορίες στη γερμανική βουλή. 


«Όσο η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται έτοιμη να θέσει σε αμφισβήτηση τη σύνθεση της Ευρωζώνης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από το να σώσουμε την Ελλάδα, σημειώνει ο Willsch. 


«Αυτό όμως, ταυτόχρονα, είναι και η πηγή αποτυχίας των διασώσεων. Εάν θέτεις όρους, παρακολουθείς την πρόοδο, αντιλαμβάνεσαι ότι έχουν παραβιαστεί και δεν προχωρείς σε κυρώσεις, έχεις ένα άδειο περίστροφο».