Νέες διατροφικές συνήθειες φαίνεται ότι απέκτησαν οι Έλληνες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όχι όμως από καλοπέραση αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης. Κρέας και ψάρια αντικαθίστανται στο τραπέζι από όσπρια και ρύζι, φανερώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες ακόμη και στο να αγοράσουν τα βασικά είδη διατροφής τους.  


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2011 οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τυποποίησης ρυζιού και οσπρίων, αύξησαν τον όγκο παραγωγής τους μετά την ισχυρή ζήτηση των προϊόντων τους.


Συγκεκριμένα, το 2011 αυξήθηκε στη χώρα μας η παραγωγή τυποποιημένου ρυζιού κατά 11,3%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και η παραγωγή τυποποιημένων οσπρίων.

Οι συνολικές πωλήσεις των οκτώ μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τομέα που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία, ανήλθαν το 2011 σε 127,42 εκατ. ευρώ, έναντι 114,14 εκατ. ευρώ το 2010 καταγράφοντας αύξηση κατά 12% περίπου, ενώ προέκυψαν καθαρά κέρδη 2,07 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 0,76 εκατ. ευρώ το 2010 αυξημένα σημαντικά κατά 173%.

Όσον αφορά στο τρέχον έτος από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η ανοδική πορεία συνεχίζεται. Το πρώτο πεντάμηνο του 2012, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η παραγωγή τυποποιημένου ρυζιού πλήρους ή μερικής αλέσεως ή σε θραύσματα, αυξήθηκε κατά 16,7%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011, ενώ ανοδική πορεία εκτιμάται ότι ακολούθησε και η παραγωγή τυποποιημένων οσπρίων.


Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά το καταναλωτικό κοινό ακόμη και στα είδη διατροφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία Έκθεσή της περιγράφει την κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας με στοιχεία που σοκάρουν τονίζοντας ότι το 68% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και ό,τι περισσεύει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.


Το φθινόπωρο αναμένεται να είναι ακόμη πιο «θερμό» καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη βρισκόμαστε υπό την απειλή της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας, το γάλα και το ψωμί, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών σε σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ οι παρενέργειες από τις αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής είναι ανησυχητικές, αφού έρχονται να προστεθούν στη χειρότερη χρονική συγκυρία για την Ευρώπη με τα χίλια μύρια προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, «μια νέα επισιτιστική κρίση με αυξήσεις κατά μέσο όρο 6% στα τρόφιμα έχει αρχίσει, εν μέσω μάλιστα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που “χτύπησε” την Ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ακριβώς είχε συμβεί το 2008 στην Αμερική, αναγκάζοντας εκατομμύρια συνανθρώπους μας να ζήσουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας»...


Αγγελική Κιλιντζόγλου