Διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιεί το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στην νομισματική ένωση», υπογράμμισε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Frankfurter Rundschau, διευκρινίζοντας ότι είναι στο χέρι της Αθήνας να διασφαλίσει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη» επισημαίνει το στέλεχος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η αποχώρηση δεν θα ήταν τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι. «Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει ο Γιοργκ Άσμουσεν.

Στην συνέντευξή του υποστηρίζει επίσης ότι το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς όρους. «Προσωπικά εκτιμώ ότι θα ήταν καλό να απαιτήσουμε να προηγείται αίτηση για παρέμβαση των μηχανισμών στήριξης EFSF-ESM στην πρωτογενή αγορά προτού δραστηριοποιηθεί και η ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφάσιζε εντελώς αυτόνομα εάν και με ποιο τρόπο θα αγοράζονται ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.