Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters σε οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αναθεώρησαν τις αρχικές του εκτιμήσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

 

Ειδικότερα, 45 από τους 64 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζών, ενώ στη δημοσκόπηση του Μαΐου, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η Ευρωζώνη υπό την παρούσα μορφή δεν θα επιβιώσει και ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. 

 

«Δεδομένων των έκτακτων πιέσεων που ασκούνται στους ελληνικούς τίτλους εντός της Ευρωζώνης, η ισχύς του πολιτικού παράγοντα δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί» δήλωσε η Lena Komileva, της ανεξάρτητης συμβουλευτικής G+ Economics και πρόσθεσε: «Πραγματικά, σε αυτό το σημείο η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το γεγονός ότι είναι αποδίδεται σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς παράγοντες. Η τρόικα επιστρέφει συνεχώς στην Αθήνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ευρύτερη πολιτική άποψη ότι θα γίνει καλύτερος χειρισμός της ελληνικής χρεοκοπίας εντός Ευρωζώνης».

 

«Η στήριξη για το ευρώ είναι ισχυρότερη στις οικονομίες της νοτίου Ευρώπης» σημείωσε ο Martin McMahon της Commonwealth Bank of Australia συμπληρώνοντας ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι τα μέλη της Ευρωζώνης, εν μέσω βαθιάς κρίσης, θα επιβάλουν σε μία χώρα να φύγει. Δεν είναι μόνο ότι πρέπει η Γερμανία και η Αυστρία να πουν «αρκετά»… θα πρέπει να συμφωνήσουν και άλλοι μαζί τους», τόνισε.