Σήριαλ έχει καταντήσει η πιθανή έξοδος ή μη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιστολής δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ στην τρόικα προκειμένου να λάβει την καθυστερούμενη από τα μέσα του καλοκαιριού δόση του πακέτου στήριξης, τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ… δίνουν και παίρνουν σε καθημερινή πια βάση.

Χθες, μέσα σε μία μόλις ημέρα, διατυπώθηκαν όχι μία αλλά τρεις διαφορετικές απόψεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη χωρών της ΕΕ και από οικονομικούς αναλυτές, για το εάν η χώρα θα βρεθεί εκτός ΕΕ αλλά και εάν τελικά μια πιθανή αποχώρηση θα ήταν διαχειρίσιμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Erkki Tuomioja εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας θα φύγει τελικά από την ευρωζώνη, λέγοντας μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προετοιμάζονται για αυτήν.

 «Στους διαδρόμους των Βρυξελλών όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι, μεταξύ των οποίων και αυτό της διάσπασης της Ευρωζώνης», τόνισε ο ίδιος. 

 Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, Alexander Stubb, ξεκαθάρισε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξει τρίτο πακέτο στήριξης.

 

Εντός της ευρωζώνης μας βλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Reuters και οι οποίοι αναθεώρησαν τις αρχικές τους εκτιμήσεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ειδικότερα, 45 από τους 64 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ενώ στη δημοσκόπηση του Μαΐου, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η Ευρωζώνη υπό την παρούσα μορφή δεν θα επιβιώσει και ότι το πιο πιθανό σενάριο ήταν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. 

 

Το «μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση ρίχνει από την πλευρά της η Goldman Sachs.  Όπως εξηγεί όσο η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν είναι αρκετά εύρωστη ώστε να χειριστεί τις πιθανές επιπτώσεις από την ελληνική κρίση, είναι απίθανο να ληφθούν βίαιες ενέργειες κατά της Ελλάδας, εκτός και αν η Ελλάδα αθετήσει μονομερώς τις υποχρεώσεις της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χρηματοδότηση πιθανότατα θα σταματούσε και τότε θα καθιστούσε πιθανό ένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 

Στον αντίποδα, το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμη αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι. «Θα συνοδευόταν από συρρίκνωση της ανάπτυξης και υψηλή ανεργία, ενώ θα ήταν και πολύ ακριβή για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία», τονίζει ο Γιοργκ Άσμουσεν. 

Τον επίλογο σε αυτό το… επεισόδιο περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως «άνευ νοήματος φλυαρία και πολεμοχαρή ρητορική» τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη.
Ο ίδιος θεωρεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας, εκτός και αν η χώρα, όπως λέει, παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα…

Για να δούμε τελικά τι θα συμβεί. Η συνέχεια στο… επόμενο επεισόδιο.

 

Αγγελική Κιλιντζόγλου