Η αξιολόγηση «ΑΑΑ» του οίκου Fitch για τη βρετανική οικονομία είναι υπό αμφισβήτηση, ύστερα από τα νέα στοιχεία για το έλλειμμα της χώρας. 

 

Η μείωση των εσόδων από τη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών και οι αυξημένες δαπάνες οδήγησαν τα δημοσιονομικά της Βρετανίας εκτός τροχιάς τον Ιούλιο. 

 

Ειδικότερα, το έλλειμμα της χώρας ανήλθε στα 557 εκατ. στερλίνες (875 εκατ. δολάρια) από πλεόνασμα 2,8 δισ. στερλίνες τον Ιούλιο του 2011. 

 

Τα έσοδα από φορολογία σημειώσαν μείωση 0,8% σε ετήσια βάση, ενώ μόνο τα έσοδα από φορολογία επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 20%,  κυρίως εξαιτίας της οικονομικής στασιμότητας.

 

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος από 8,2% του ΑΕΠ για το 2011-2012.

 

Από την πλευρά του, ο οίκος Fitch προειδοποιεί τη χώρα να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της λιτότητας, αν δεν θέλει να χάσει την αξιολόγησή της «ΑΑΑ». 

 

«Νομίζω πως εάν πετάξουμε το Σχέδιο Α, χωρίς να υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μειωθεί το πολύ μεγάλο έλλειμμα που εξακολουθεί να αυξάνεται στη Βρετανία με πολύ ταχύ ρυθμό, τότε τίθεται κάποιος κίνδυνος» δήλωσε στο CNBC, o David Riley, της Fitch Ratings και συμπλήρωσε: «Νομίζουμε ότι είναι περιορισμένα τα περιθώρια για ελιγμούς για την βρετανική κυβέρνηση ώστε να παράσχει αναπτυξιακά κίνητρα για να κινηθεί η οικονομία». 


Ωστόσο, έθεσε και μία άλλη οπτική γωνία. «Αυτή που θα μπορούσε να θεωρηθεί η καλύτερη αναπτυξιακή πολιτική μπορεί να μην είναι συμβατή με την αξιολόγηση του τριπλού Α στη Βρετανία ή σε άλλες χώρες», δήλωσε.