current views are: 2

22 Αυγούστου 2012
Δημοσίευση08:26

Οι Κύπριοι πουλάνε τα χρυσαφικά τους

H παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων οδηγούν σε ρευστοποίηση χρυσαφικών και άλλων κοσμημάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές.

Δημοσίευση 08:26’
αρθρο-newpost

H παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων οδηγούν σε ρευστοποίηση χρυσαφικών και άλλων κοσμημάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές.

H παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων οδηγούν σε ρευστοποίηση χρυσαφικών και άλλων κοσμημάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει απότομη αύξηση των επιχειρήσεων εμπορίας μεταχειρισμένων κοσμημάτων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες κενό στη νομοθεσία, μέρα με την ημέρα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων Χρήστο Καγιά, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τον ακριβή αριθμό τους, υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα γύρω στα 40-50 καταστήματα τα οποία ανήκουν σε 10 περίπου επιχειρηματίες.

Ο κ. Καγιάς ανέφερε ότι «η έξαρση του φαινομένου οφείλεται στα αδιέξοδα που προκαλεί η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και στην αύξηση της τιμής του χρυσού του οποίου η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Από €24 το γραμμάριο που κυμαινότανε η τιμή του χρυσού το 2007 ανήλθε στα €40».

Πειρατές χρυσού

Το φαινόμενο απασχολεί τις κυπριακές διωκτικές αρχές που καλούν τη βουλή να τους δώσει τα εργαλεία πάταξης του φαινομένου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του αρχηγείου της αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, χαρακτηρίζει πειρατές τους εν λόγω επιχειρηματίες τονίζοντας ότι σύντομα θα μπει τάξη στην παρανομία που υπάρχει με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Σημειώνει ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα εκμετάλλευσης πολιτών, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που η υφιστάμενη νομοθεσία δεν καλύπτει αυτού του είδους τις επιχειρήσεις κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τη λειτουργία τους».

«Εμείς παρεμβαίνουμε μόνο αν υπάρχει καταγγελία για αδίκημα κλεπταποδοχής ή μαρτυρία ή υπόνοια ότι το προϊόν είναι αποτέλεσμα κλοπής», αναφέρει.

Όπως εξήγησε, τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται η ψήφιση σχετικής τροποποίησης του περί Σήμανσης Αντικειμένων Νόμου ώστε να ρυθμίζει και αυτού του είδους των δραστηριοτήτων.

«Θα εισαχθεί πρόνοια σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε διατηρεί κατάστημα αγοράς κοσμημάτων θα πρέπει να τηρεί μια σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων για να μπορεί να εξασφαλίσει άδεια από τον οργανισμό».

Μεταξύ αυτών θα είναι η τήρηση αρχείου το οποίο θα υπόκεινται στον έλεγχο της αστυνομίας, η φύλαξη των κοσμημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και άλλες παρόμοιες πρόνοιες.

Καταστρέφεται κληρονομία

Το καμπανάκι κρούει και ο Σύνδεσμος Χρυσοχοΐας Αργυροχοΐας Κύπρου καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, το συντομότερο δυνατόν.

«Δυστυχώς κάποιοι πέφτουν θύματα επιτήδειων οι οποίοι με στόχο το κέρδος καταστρέφουν κειμήλια και παραδοσιακό πλούτο», τονίζει ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Πανίκος Χάσικος.

«Όποιος έχει περίπτερο βάζει και μια ταμπέλλα ότι αγοράζονται χρυσαφικά», υποστηρίζει.

Παράλληλα σημείωσε ότι «αυτοί που εμπορεύονται τα μεταχειρισμένα κοσμήματα δεν ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους για την αξία που τυχόν έχουν παλαιές πέτρες ή πολύτιμοι λίθοι και τους πληρώνουν μόνο για το χρυσό».

Ο κ. Χάσικος απέδωσε επίσης το φαινόμενο στην παρατεταμένη οικονομική ύφεση και στην αύξηση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ρύθμισης της νομοθεσίας ώστε να μην εξαιρούνται της νομοθεσίας όσοι εμπορεύονται μεταχειρισμένα κοσμήματα.

Πηγή: stockwatch


σχετικα αρθρα