Ότι δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση των 31,5 δις. ευρώ στην Ελλάδα, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, καθώς η χώρα δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Μνημόνιο. Σε μία ακόμη σκληρή δήλωση κατά της συμμετοχής της χώρας μας στην ευρωζώνη, ο Sinn θεωρεί ότι μόνο εάν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποδεχτούν χωρίς όρους τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να δοθεί η επόμενη δόση, καθώς η χώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

 

Άλλωστε αυτό θα φανεί και από την επικείμενη έκθεση της Τρόικας, η οποία αναμένεται το Σεπτέμβριο.


Ο επικεφαλής του Ifo θεωρεί παράλογο το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδα. Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν, επιτέλους, ότι το ευρώ με τα σημερινά κράτη μέλη δεν μπορεί να επιβιώσει, γι’ αυτό η ζώνη του ευρώ θα πρέπει να συρρικνωθεί σε έναν λειτουργικό πυρήνα.


Θυμάστε τον Μάιο του 2010; Εκείνη την εποχή, το ελληνικό χρέος έφτανε στα 310 δις. ευρώ, ενώ βρισκόταν κυρίως στα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών. Καθώς το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, κι ενώ ο επίσημος τομέας άρχισε να χρηματοδοτεί το αδιέξοδο, αποφασίστηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, με την Ελλάδα να υποβάλλει σε haircut τα ομόλογα της, εξοικονομώντας περί τα 107 δις. ευρώ.

Έτσι, θα άνοιγε ο δρόμος για την προσαρμογή.


Ωστόσο, σήμερα, με βάση αναλύσεις της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συμπεραίνουμε ότι το υπόλοιπο των 280 δισ. ευρώ, και ως εκ τούτου 132% του ΑΕΠ, και πάλι δεν είναι βιώσιμο.


Πηγή: bankingnews.gr