Με ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της καριέρας της θα βρεθεί αντιμέτωπη η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να αποφασίσει το εάν θα διακινδυνεύσει την επιβίωση της Ευρωζώνης ή της κυβέρνησής της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο και είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Μέρκελ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση, που μάχεται σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης ώστε να εφαρμόσει σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως να χρειαστεί νέα βοήθεια, για να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

 

Εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα, ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, γεγονός που θα επιδείνωνε κι άλλο την ήδη αδύναμη εμπιστοσύνη των αγορών στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, σημειώνεται στο δημοσίευμα. 

 

Οι εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού της τάσσονται κατά της περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, εξαπολύοντας απειλές μέχρι και για εγκατάλειψη της κυβέρνησης, αφήνοντας την καγκελάριο χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας.

 

«Είναι ένα από τα πιο δύσκολα διλήμματα που έχει ποτέ αντιμετωπίσει ως καγκελάριος», φέρεται να δήλωσε στο πρακτορείο σύμβουλος της Μέρκελ. 

 

H γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και την Παρασκευή με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συναντήσεις που θα είναι καθοριστικές για τη στάση που θα κρατήσει στην πορεία η Γερμανία. 

 

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος, υπογραμμίζεται ότι από την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη το 2009, η Μέρκελ δέχεται πολύ έντονη κριτική, καθώς κατηγορείται ότι κάνει προσπάθειες να κερδίσει χρόνο με το να αναβάλει τις δύσκολες αποφάσεις την τελευταία στιγμή. 

 

Ωστόσο, η κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα φέρνει τη γερμανίδα κεγκελάριο αντιμέτωπη με τη στιγμή της αλήθειας, καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα της Αθήνας εξαντλούνται μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός αν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκές αρχές εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

 

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης, η Μέρκελ δεν θα λάβει αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επειδή αναμένει δύο συγκεκριμένες εξελίξεις. Πρώτον, την απόφαση του Συνταματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης στις 12 Σεπτεμβρίου και δεύτερον, την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος τον Οκτώβριο. 


Ν.Μ.