Πάνω από 150.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Σε αυτόν τον στόχο συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο συνταξιοδότησης. 

 

«Ας μην μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί. 

 

Επιπλέον διευκρίνισαν ότι με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν, μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και ποιο ποιοτικό Δημόσιο.

 

Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ποσοστό του μισθού. Για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος, έως το 2015, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων. 

 

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου.

 

Εν τω μεταξύ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% φέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ένστολων. 

 

«Μόνο με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν φέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ένστολων», επισήμαναν.