Μαζί με τα αναμενόμενα «καλά λόγια» του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χθες, είχαμε και τα πρώτα καλά νέα που είναι ίσως σπουδαιότερης σημασίας από τις δηλώσεις του «φιλέλληνα» πρωθυπουργού.

Η υπερβολική καταστροφολογία και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται ότι κούρασαν τους επενδυτές, οι οποίοι με βασικό αίτιο το χαμηλό κόστος αγοράς των ελληνικών ομολόγων αλλά και με την πρόβλεψη ότι η οικονομία της χώρας θα διασωθεί εν τέλει, έχουν δειλά - δειλά επιδοθεί σε αγορές, με αυξητικές τάσεις.


Το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters ήταν καθοριστικό για την αλλαγή του κλίματος στη σχέση των επενδυτών με τη χώρα μας, καθώς αρχίζει κάτι να διαφαίνεται όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας όχι πια από το ευρώ, αλλά από την ίδια την κρίση.


Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να ελαφρυνθεί περισσότερο, αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρύνει το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών. Αν και οι όγκοι των αγορών ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη χαμηλοί, καθώς πολλά ταμεία αποφεύγουν την επένδυση σε τίτλους που πωλούνται σε σχεδόν 17% της ονομαστικής τους αξίας, ένας επενδυτής - η Adelante Asset Management που διαχειρίζεται περίπου 110 εκατ. δολάρια - θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν υπερβολική.

 

Το ταμείο αυτό διπλασίασε τις επενδύσεις του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στην τιμή των 14 σεντς περίπου πριν μερικές εβδομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, με έδρα το Λονδίνο, κ. Τζούλιαν 'Ανταμς έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, επιδιώκοντας να κερδίσει το ένα τρίτο με την πώληση των τίτλων όταν θα έφθαναν στην τιμή των 16 ή 17 σεντς.

 

Οι προσδοκίες λοιπόν και οι φήμες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές και μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κλίμα αργά αλλά σταθερά ίσως αλλάζει.

Γι' αυτό και τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή τη νέα κατάσταση στην αγορά πολύ προσεκτικά και κυρίως με πολιτική γενναιότητα,  αποφεύγοντας τα τραγικά λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να δώσουν ώθηση σε αυτό το κλίμα που δειλά αρχίζει να γέρνει υπέρ της Ελλάδας.


Άγγελος Ανδρέου