Η ευρωζώνη βρίσκεται σε χάος και το ευρώ δεν είναι πλέον λειτουργικό, υποστηρίζει ο Μάθιου Λιν, ιδρυτής της Strategy Economics.

«Το ευρώ έχει ήδη πεθάνει. Πλέον δεν ανταποκρίνεται στα περισσότερα κριτήρια μίας λειτουργικής μορφής χρήματος» αναφέρει σε έκθεσή του. Θεωρεί ότι οι όποιες προσπάθειες από τους πολιτικούς της ευρωζώνης είναι άνευ σημασίας καθώς το ευρώ έχει ήδη μετατραπεί σε «νόμισμα ζόμπι».

 

Εξηγεί ότι χώρες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα για εισαγωγές, γεγονός που συνεπάγεται ότι πλέον το ευρώ δεν είναι λειτουργικό. «Υπάρχουν αναφορές ότι οι trader πετρελαίου δεν θέλουν να προμηθεύουν πελάτες τους στην Ελλάδα» αναφέρει ο Lynn και εξηγεί: «Γιατί όχι; Επειδή σε έξι μήνες όταν θα πρέπει να γίνει και η αποπληρωμή τους μπορεί να μην πληρωθούν στο νόμισμα με το οποίο έγινε η συμφωνία, αλλά με κάποιο άλλο που θα έχει σημαντικά χαμηλότερη αξία»

 

Υποστηρίζει ότι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι επενδυτές τρέπονται σε φυγή από το ευρώ σε επενδυτικές οάσεις ασφαλείας όπως η βρετανική αγορά ακινήτων. Επισημαίνει ότι στην ευρωζώνη το εμπόριο έχει παγώσει, οι επενδύσεις έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, η παραγωγή μειώνεται και η ανεργία αυξάνεται. Καταλήγει ότι θα πρέπει να δοθεί στα κράτη της περιφέρειας η δυνατότητα εξόδου από την ευρωζώνη.