Τέσσερις εταιρίες πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη διενέργεια ερευνών για γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με την υπ’ αριθμ. Δ1/Γ/4495/24.02.2012 απόφαση. Η σύνθεσή της ήταν υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης, πανεπιστημιακούς και ειδικούς επιστήμονες, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Ενέργειας, Κώστα Μαθιουδάκη.

Στο έργο της Επιτροπής συνέδραμε ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων του Γαλλικού Οργανισμού Beicip Franlab, τεχνικού συμβούλου του ΥΠΕΚΑ σε θέματα υδρογονανθράκων.

Στο αρχικό στάδιο, εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρείες:

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA

2) DOLPHIN GEOPHYSICAL

3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION

4) SPEC PARTNERS LTD

5) CGGVERITAS

6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)

7) SPECTRUM GEO LIMITED

8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.

Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερις προκριθείσες εταιρείες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη «Διεθνή πρόσκληση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης, εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα» (ΥΑ Δ1/20472/05.09.2011 ΦΕΚ Β' 2201) και η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της με την αξιολόγηση.

Το πόρισμα παρέδωσε στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

«Προσβλέπω στην απρόσκοπτη δρομολόγηση των διαδικασιών, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις συμφωνίες που έχουν τεθεί. Η εθνική προσπάθεια, που ξεκίνησε πέρυσι, πρέπει να δώσει καρπούς. Το οφείλουμε στην ίδια την πατρίδα και στους Έλληνες» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Λεπτομερείς ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.