Η κρίση στην ευρωζώνη δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, ολόκληρη η ζώνη έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, είπε στις πρώτες τις δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.


Πληροφορήθηκα από τον κ. Σαμαρά για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και είμαι σίγουρη ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει τα πάντα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολες οι στιγμές για την Ελλάδα» είπε.

Σύμφωνα με την ίδια «απαιτούνται πολλές θυσίες. Πέντε χρόνια ύφεσης είναι πολλά αλλά η Γερμανία θα στηρίξει την προσπάθεια της χώρας. Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ γιατί το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα.

Είναι η βούληση της Ευρώπης.  Αυτός είναι ο οδηγός μου, μια ενωμένη Ευρώπη» τόνισε. Εξάλλου όπως είπε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων σημαίνει ότι και η Ελλάδα μπορεί να περιμένει βοήθεια από τη Γερμανία.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας, ενώ ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης συζητηθηκαν διάφοροι τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν διμερώς να συνεργαστούν. 


Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συζήτηση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση της τρόικας θα σηματοδοτεί ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα φέρει αποτέλεσμα» είπε και τόνισε αποφασιστικά ότι «θα φέρουμε αποτέλεσμα».

Παράλληλα όπως είπε «εξαλείφουμε δύο ελλείματα: Πρώτον το δημοσιονομικό και δεύτερον της αξιοπιστίας». Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι κρίσιμη είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε ότι «είμαστε περήφανος λαός, θα σταθούμε στα πόδια μας».

Εξάλλου όπως είπε δεν ζήτησε από την κ. Μέρκελ άλλα χρήματα, αλλά αναπνοές για ανάκαμψη. «Κανείς δεν περιμένει να λυθούν τα προβλήματα από το πρώτο βήμα, αλλά θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στο εξής». 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει αναξιοποίητος πλούτος και τόνισε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη. «Η Ελλάδα έχει πηγές που δεν έχει χρησιμοποιήσει, αυτές θα εκμεταλλευτούμε στο μέλλον» είπε και επανέλαβε ότι χρειάζεται περιθώριο για να ανακάμψουμε.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από το ευρώ ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι «την ώρα που ένας λαός περνάει τόσες μεγάλες θυσίες, οι “τοξικές“ δηλώσεις - απ΄ όπου κι αν προέρχονται - μόνο κακό κάνουν». 

 Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και ένα τέταρτο και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κύριοι 
ΣτουρνάραςΣταϊκούραςΠαπασταύρου και Λαζαρίδης. Με τον κ. Ολάντ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το Σάββατο στις 10:30 το πρωί.


Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και συζήτησε μαζί τους τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς και την στρατηγική που θα ακολουθήσει στις συναντήσεις του με Μέρκελ και Ολάντ.


Εν όψει των συναντήσεών του σε Βερολίνο και Παρίσι, και με στόχο την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας, ο Αντώνης Σαμαράς έχει προχωρήσει, σύμφωνα με tovima.gr, σε μία επικοινωνιακή «επίθεση γοητείας» (όπως την αποκαλεί το Reuters) με σειρά συνεντεύξεων, κυρίως σε γερμανικά έντυπα, μεταξύ των οποίων η Bild, η οποία συχνά-πυκνά κατακεραυνώνει την Ελλάδα με αφορμή την κρίση.