Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενδέχεται να οδηγηθεί είτε στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας, είτε στην αναθεώρηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στα έσοδα από τη φορολογία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο LUSA. 

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ η κυβέρνηση προέβλεπε ετήσια αύξηση της τάξης του 2,6%.

 

Σύμφωνα με «επίσημη πηγή του υπουργείου Οικονομικών», που μίλησε στο πρακτορείο, η διαφορά αυτή δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί πλήρως έως τα τέλη του έτους και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εφαρμόσει συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ή να εξασφαλίσει από τους διεθνείς δανειστές της μία χαλάρωση των φετινών της στόχων για τον προϋπολογισμό. 

 

Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου 78 δισ.ευρώ, που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Πορτογαλία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, ώστε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να αναθερμάνει την οικονομία της. 

 

Την επόμενη Τρίτη η τρόικα ξεκινά τη νέα τρίμηνη αξιολόγηση για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι φέτος θα προκαλέσει στη χώρα μία οικονομική ύφεση που θα φθάσει το 3%, ενώ η ανεργία για το δεύτερο τρίμηνο έχει φθάσει στο ιστορικά υψηλότερο ποσοστό του 15%.