Με επιπλέον χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακόψει την αρνητική τροχιά και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος η οικονομία της χώρας, αναφέρει σε έκθεση της η BofA/Merill Lynch, η οποία κάνει λόγο για «πέντε αγκάθια» της Ελλάδας που μπορεί να τη θέσουν εκτός ευρώ και πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Σύμφωνα λοιπόν με την ML, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, καθώς το πρόγραμμα στήριξης έχει τεθεί εκτός τροχιάς και απαιτούνται κατ' ελάχιστο 5 δισ. ευρώ έως 20 δισ. ευρώ για να κλείσει το κενό χρηματοδότησης κατά την περίοδο του προγράμματος 2012-2016 και τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ για να περιοριστεί η δυναμική του χρέους εντός του πλαισίου του προγράμματος.

Ο οίκος πιστεύει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο άμεσο μέλλον θα καθορίσει αν το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όχι. Η τρόικα δεν θα διακινδύνευε το ενδεχόμενο μετάδοσης από μια ελληνική έξοδο, αλλά δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για καιρό.

 

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου, τα συμπεράσματα της τρόικας για την πορεία της Ελλάδας θα είναι θετικά. Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα επιλέγει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολιτικά τη νέα αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

 

Στην πρόταση επαναξιολόγησης του μνημονίου, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δεσμευθεί ότι θα καλύψει όποια κενά υπάρξουν στην Ελλάδα. Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα μπορούσαν τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν απευθείας από το ESM, ό,τι θα συμβεί και με την Ισπανία. Στις αρχές Οκτωβρίου, θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Πέντε λόγοι ανησυχίας

Η BofA / Merrill Lynch σημειώνει 5 λόγους ανησυχίας που μπορούν να προκαλέσουν ο καθένας ξεχωριστά την έξοδο της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρονται:

 

1. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποτύχει να συμφωνήσει για το νέο πακέτο λιτότητας.

2. Η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε επίσης να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας.

3. Προβλήματα κατά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

4. Η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

5. Κάποια μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αντιταχθούν στο ενδεχόμενο αύξησης της χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

 

Ιδιαίτερα για την πολιτική συμφωνία η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως η Βουλή των Ελλήνων θα μπορούσε να αποτύχει να εγκρίνει την προτεινόμενη δέσμη μέτρων λιτότητας. Ακόμα κι αν συμφωνήσουν οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού, το κοινοβούλιο ενδέχεται να μην ακολουθήσει την κομματική γραμμή.

 

Εάν το Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει το νέο πακέτο μέτρων, η κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να αποδομηθεί ή να προκηρύξει δημοψήφισμα για το ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τρόικα δεν θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Σχετικά δε με την πιθανότητα έξαρσης της κοινωνικής αναταραχής, σημειώνει πως αυτή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο.

 

Ωστόσο, σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η όξυνση της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας των νέων (περίπου 50%) και η σκληρή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες το Σεπτέμβριο.