Το «τσεκούρι» αφορά όλους τελικά τους δημοσίους υπαλλήλους. Η απόφαση πάντως είναι να είναι κλιμακωτή η μείωση ώστε να μην έχουν τις ίδιες απώλειες οι ένστολοι για παράδειγμα με τους δικαστικούς που έχουν ως και χιλιάδες ευρώ διαφορά στους μισθούς τους.

Έτσι αυτή την ώρα όλα δείχνουν πως για αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς και στρατιωτικούς η μείωση θα είναι κοντά στο 5%, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Στο 8% θα κυμανθεί η μείωση στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και κοντα στο 10% με 12% για τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο 20% θα κυμανθούν οι μειώσεις για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, τους αρχιερείς και τους δικαστικούς.

Οι μειώσεις θα ισχύσουν με βάση το σχέδιο από 1η Ιουλίου, οι περικοπές θα γίνου αναδρομικά και θα αφαιρεθούν από τους επόμενους μισθούς σε δόσεις.

Με βάση ότι οι μέσοι μισθοί διαμορφώνονται κατ' έτος περίπου στις 65.000 για τους δικαστικούς, κοντά στις 20.000 για τους στρατιωτικούς και κοντά στις 30.000 κατά μέσο όρο για τους υπόλοιπους ένστολους, το υπουργείο προσδοκά από τις μειώσεις αυτές να εξοικονομίσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μειώσεις των συνολικών αποδοχών ως και 50%
 
Τη σημαντική περικοπή ή ακόμη και την κατάργηση επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί. Οι περικοπές και οι καταργήσεις επιδομάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις συνολικών αποδοχών έως και 50% για ορισμένες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.
 
Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι στο στόχαστρο θα μπουν τα ακόλουθα επιδόματα που προβλέπονται από τα ειδικά μισθολόγια:
 
Τα επιδόματα «εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Τα επιδόματα αυτά ανέρχονται σήμερα σε 111,72 ευρώ το μήνα για τους άγαμους, 169,21 ευρώ το μήνα για τους έγγαμους και σε 225,88 ευρώ το μήνα για τους έγγαμους με τέκνα.
 
 Τα επιδόματα «ειδικής απασχόλησης» που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται από 143,20 έως 371,20 ευρώ το μήνα.
 
Η «πάγια αποζημίωση» των δικαστικών λειτουργών, η οποία ανέρχεται σε 644,44 ευρώ το μήνα για τους βαθμούς από ειρηνοδίκη Δ’ έως εισηγητή του ΣτΕ και σε 769,12 ευρώ το μήνα για τους υπόλοιπους –ανώτερους- βαθμούς, από πρόεδρο Πρωτοδικών και άνω.
 
Το «επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών». Το επίδομα αυτό κυμαίνεται από 404,8 έως 809,6 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό κάθε λειτουργού.
 
Το επίδομα «δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης» των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 425 ευρώ το μήνα.
 
Τα «ειδικά ερευνητικά επιδόματα» των μελών του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ. Τα επιδόματα αυτά κυμαίνονται, σήμερα, από 252,80 έως 340,80 ευρώ το μήνα.
 
Τα «ερευνητικά επιδόματα» του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τα οποία κυμαίνονται από 137,60 έως 315,20 ευρώ το μήνα.
 
Τα επιδόματα «διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης», του διδακτικού και επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ, τα οποία κυμαίνονται από 332,75 έως 569,96 ευρώ το μήνα.
 
Η «πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια», την οποία λαμβάνει το διδακτικό και επιστημονικό προσωπικού των ΑΕΙ. Κυμαίνεται από 142,49 έως 427,47 ευρώ το μήνα.
 
Η «πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης» που λαμβάνουν οι ιατροί του ΕΣΥ. Τα ποσά της αποζημίωσης αυτής κλιμακώνονται από 149,78 έως 274,45 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό. Το επίδομα «νοσοκομειακής απασχόλησης» των ιατρών του ΕΣΥ. Τα ποσά του επιδόματος αυτού κυμαίνονται σήμερα από 284 έως 360 ευρώ το μήνα.
 
Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 145,60 ευρώ το μήνα. Το επίδομα «αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος» που λαμβάνουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος και οι μητροπολίτες. Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 219,20 ευρώ το μήνα.