Η Ισπανία αναμένεται να χρησιμοποιήσει περίπου 60 δισ. ευρώ από τα 100 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν από την ΕΕ τον Ιούνιο για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, Luis de Guindos.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα των New York Times, ο de Guindos ανέφερε επίσης ότι η Μαδρίτη μπορεί να προχωρήσει σε ισχυρότερες δημοσιονομικές δεσμεύσεις εάν η ΕΚΤ ελαφρύνει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.

Ο επόμενος μήνας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός για την Ισπανία και τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης χρέους.

Μια πρόταση για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στο παρελθόν η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει κρατικό χρέος στη δευτερογενή αγορά για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού για τις χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιταλία. Υπάρχουν φήμες ότι ένα νέο πρόγραμμα θα πηγαίνει ακόμη πιο πέρα, με την κεντρική τράπεζα να θέτει όρια για το spread μεταξύ του γερμανικού ομολόγου και αυτού των χωρών με προβλήματα στην ευρωζώνη.


Πήγή: Capital