Ποσό που μπορεί να φτάσει τα 150 δισ. ευρώ «λείπει» από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ESM) προκειμένου να μπορεί να καλύψει πλήρη διάσωση Ισπανίας και Ιταλίας έως το 2014, υποστηρίζουν αναλυτές της Credit Suisse.


Η δύναμη πυρός του ταμείου, όμως, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν η ΕΚΤ παρέμβει στη δευτερογενή αγορά, ένα ενδεχόμενο που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες, γράφει το CNBC.

O ESM αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος ως αντικαταστάτης του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) αν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δώσει το πράσινο φως στις 12 Σεπτεμβρίου.

Όταν ανακοινώθηκε η λειτουργία του, οι αγορές αντέδρασαν θετικά και το ευρώ έκανε ράλι. Ωστόσο καθώς Ισπανία και Ιταλία είναι πλέον περισσότερο πιθανό απ’ ότι στο παρελθόν να χρειαστούν πλήρη διάσωση, οι ανησυχίες για το μέγεθος του αυξάνουν.

Ο ESM εξαρτάται από τις συμμετοχές των κρατών της ευρωζώνης, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Η αυξημένη δυσαρέσκεια όμως στην Γερμανία αναφορικά με το κόστος διάσωσης των χωρών της περιφέρειας θα μπορούσε να απειλήσει την δύναμη πυρός του και να μειώσει την πιθανότητα αύξησης του μεγέθους του, το οποίο καθορίζεται από συνθήκη

Σύμφωνα με την ανάλυση της Credit Suisse στη σημερινή του μορφή το ESM έχει τη δυνατότητα να παράσχει πλήρη διάσωση για την Ισπανία μόνο για ένα χρόνο.