Πιθανή διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό μικρότερο των 18 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Reuters.

 

«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μην επιβαρύνει τους δανειστές το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί, εάν δοθούν δυο χρόνια παράτασης για την εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε μία από τις πηγές στο πρακτορείο. 
 

«Αυτή είναι η στρατηγική μας σε αυτό το θέμα. Γι' αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε στις πρόσφατες συναντήσεις του ότι θέλουμε χρόνο, όχι επιπλέον χρήματα», τόνισε.
 

H Αθήνα εκτιμά ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με την έκδοση εντόκων γραμματίων δημοσίου (ΕΓΔ), είπε ο αξιωματούχος. «Η κυβέρνηση έχει σειρά προτάσεων για το πως θα μπορούσε να καλυφθεί (το χρηματοδοτικό κενό)», είπε. «Μια από αυτές είναι να μας επιτραπεί να εκδώσουμε περισσότερα ΕΓΔ το 2013, όταν οι συνθήκες στην οικονομία θα είναι καλύτερες και θα μπορούμε να το κάνουμε με μικρότερο κόστος», πρόσθεσε.
 

«Αναμένουμε (σε περίπτωση επιμήκυνσης) η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014 αντί το 2015 και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της δημοσιονομικής μας θέσης μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε στο πρακτορείο δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.