Μάχη με τον χρόνο για την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και την αποκόμιση μίας θετικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα δίνει από σήμερα η κυβέρνηση.

 

Δημοσιονομικές αποκλίσεις αλλά και τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην επίτευξη του στόχου για περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα τεθούν από σήμερα στο τραπέζι των ελέγχων του τεχνικού κλιμακίου, που έφθασε χθες στη χώρα μας, προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος ή μη της ελληνικής οικονομίας. 

 

Ηδη για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί μέτρα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 13,5 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη πιο απαισιόδοξες φωνές κάνουν λόγο για 18 δισ. ευρώ. Και αυτό, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα μειωμένα φορολογικά έσοδα από τις επικείμενες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα αλλά και η βαθύτερη ύφεση. 

Οι ίδιες, μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνεται το όφελος από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αφού το μέτρο προβλεπόταν στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την άνοιξη.


ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και δεν αποκλείεται τελικά να πάει ακόμη πιο πίσω η έκθεση αξιολόγησης από την τρόικα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδοθεί ακόμη και στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η κρίσιμη προθεσμία για την ελληνική κυβέρνηση είναι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 Οκτωβρίου με ενδιάμεσο σταθμό το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Τα βασικότερα ζητήματα που θα τεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών έχουν να κάνουν με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, το ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την εφαρμογή του νόμου για τον τρόπο προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αλλά και τις δράσεις για τη μείωση των τιμών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά το προτεινόμενο για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών στο επίκεντρο θα τεθεί ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας (εφεδρεία), το βάθος των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και τις συντάξεις αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού που κληροδοτούν βαρίδια αξίας 2 δισ. ευρώ στο νέο έτος.


ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟ ΜΕΤΡΩΝ

Ειδικότερα, το πακέτο των μέτρων, όπως θα τεθεί υπόψη του κλιμακίου, περιλαμβάνει κοστολογημένα εναλλακτικά ή προσθετικά σενάρια που αφορούν:

- Διαθεσιμότητα: Θα αφορά όσους αξιολογηθούν αρνητικά στις εξετάσεις που προγραμματίζονται για τις αρχές του επόμενου έτους, όσους χάσουν τις οργανικές τους θέσεις λόγω συγχώνευσης ή κατάργησης των οργανισμών αλλά και όσους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Στόχος η ένταξη σε αυτή 35.000 - 40.000 υπαλλήλων που θα λαμβάνουν για τρία χρόνια το 65% του βασικού μισθού αντί του 60% που προβλεπόταν αρχικά.

- Συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις από 2%-20% σε όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις άνω των 700 ή 800 ευρώ.

- Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ.

- Προνοιακά επιδόματα: Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Παράλληλα, επιβολή αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση) για την καταβολή λοιπών επιδομάτων.

- Ασφαλιστικό: Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από 15 σε 20 έτη.

- Εφάπαξ: Μείωση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 22,5% έως και 45% ανάλογα με το ταμείο και τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή μηνιαία παρακράτηση 1%-2% ως εισφορά αλληλεγγύης από τη σύνταξη όσων εισέπραξαν υψηλό εφάπαξ.

- Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.

 

Με πληροφορίες από  kerdos.gr