Πρόθυμη εμφανίζεται η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, να συζητήσει μια επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αποκλείοντας όμως κάθε συζήτηση για επιπλέον χρήματα. 

 

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η κ. Φέκτερ τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα απέβαινε σε βάρος των φορολογουμένων. Γι' αυτόν τον λόγο, υπάρχει η βούληση να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρωζώνης και να εξαναγκαστούν οι προβληματικές χώρες σε υλοποίηση των μεταρρυθμίσεών τους, σημείωσε η κ. Φέκτερ.

 

Όσον αφορά στο αν είναι αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι  δεν είναι δυνατό να αναιρούνται κάθε τρεις μήνες τα σχέδια και, για το λόγο αυτό, θα ζητηθεί επιτακτικά από την Ελλάδα η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο.

 

Σε άλλο σημείο, η κ. Φέκτερ τάσσεται με το μέρος του αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού αποπομπής, από την Ευρωζώνη, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

 

 

Ωστόσο, η κ. Φέκτερ παραδέχεται πως δεν «βλέπει» να εφαρμόζεται ένας τέτοιος μηχανισμός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια -κάτι που είχε παραδεχτεί και ο κ. Σπίντελεγκερ- προσθέτοντας πως για κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που θα συνδεόταν με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και θα απαιτούσε αρκετό χρόνο.