Ύστερα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με τους εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας Gazprom, επετεύχθη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των νέων συμβολαίων για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, σημείωσε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ντέλιαν Ντόμπρεφ. 

 

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα νέα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα υπογραφούν στις 15 Νοεμβρίου 2012 και πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υπέγραψαν τρεις συμφωνίες.

 
Η πρώτη αφορά την υπογραφή των νέων συμβολαίων και η δεύτερη τη μείωση της τιμής κατά 11% για τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Η μείωση της τιμής ισχύει από την 1η Απριλίου και θα παραμείνει σε ισχύ και το επόμενο έτος.

   
Η τρίτη συμφωνία είναι το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου η Βουλγαρία έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2012 να υπογράψει τη συμφωνία επένδυσης για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

   
Πρόσθεσε ακόμη πως σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού.

   
Από την πλευρά του, ο κ. Ντόμπρεφ διευκρίνισε πως η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του αγωγού θα είναι μικρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου λέβα.

   
Ο κ. Μεντβέντεφ υπενθύμισε ότι οι εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream στο ρωσικό έδαφος έχουν ήδη ξεκινήσει.

   
Η εταιρεία South Stream-Bulgaria που συστάθηκε από τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding και τη Gazprom θα είναι ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του αγωγού South Stream στη βουλγαρική επικράτεια.