Βουλγαρία-Ρωσία συμφώνησαν για τα νέα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου

Βουλγαρία-Ρωσία συμφώνησαν για τα νέα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου

Ύστερα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας με τους εκπροσώπους της ρωσικής εταιρείας Gazprom, επετεύχθη συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των νέων συμβολαίων για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, σημείωσε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Ντέλιαν Ντόμπρεφ. 

 

Ο υπουργός δήλωσε ότι τα νέα συμβόλαια για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα υπογραφούν στις 15 Νοεμβρίου 2012 και πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υπέγραψαν τρεις συμφωνίες.

 
Η πρώτη αφορά την υπογραφή των νέων συμβολαίων και η δεύτερη τη μείωση της τιμής κατά 11% για τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία. Η μείωση της τιμής ισχύει από την 1η Απριλίου και θα παραμείνει σε ισχύ και το επόμενο έτος.

   
Η τρίτη συμφωνία είναι το πρωτόκολλο, βάσει του οποίου η Βουλγαρία έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2012 να υπογράψει τη συμφωνία επένδυσης για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

   
Πρόσθεσε ακόμη πως σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού.

   
Από την πλευρά του, ο κ. Ντόμπρεφ διευκρίνισε πως η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του αγωγού θα είναι μικρότερη από την αρχικά εκτιμώμενη στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου λέβα.

   
Ο κ. Μεντβέντεφ υπενθύμισε ότι οι εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream στο ρωσικό έδαφος έχουν ήδη ξεκινήσει.

   
Η εταιρεία South Stream-Bulgaria που συστάθηκε από τη βουλγαρική Bulgarian Energy Holding και τη Gazprom θα είναι ιδιοκτήτρια των εγκαταστάσεων του αγωγού South Stream στη βουλγαρική επικράτεια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο