Προειδοποίηση να μην γίνονται «επιπόλαιες δηλώσεις» για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στη Βιέννη.


Υπονοώντας προφανώς τις δηλώσεις που γίνονται τακτικά από κυβερνητικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος (κυρίως από την υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αλλά και τον αντικαγκελάριο, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ), με περιεχόμενο, αρκετές φορές, την απειλή αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως, προτού παρουσιαστεί η έκθεση της «τρόικα» για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - την οποία ο ίδιος αναμένει για τα τέλη Σεπτεμβρίου - δεν θα πρέπει να διατυπώνονται οποιεσδήποτε εικασίες.


Όπως συμπλήρωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, η έξοδος μιας χώρας ή η αποτυχία της εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, οδηγεί σε περισσότερη φτώχεια, ανεργία, ανεπαρκή εφοδιασμό, πτωχεύσεις επιχειρήσεων και κοινωνικές αναταραχές στον πληθυσμό, ενώ το κόστος μιας ανασυγκρότησης θα ήταν πολύ υψηλότερο από το κόστος κοινών μέτρων σταθεροποίησης.


Κατά την άποψή του, η έκθεση της «τρόικα» θα αποσαφηνίζει ποιες προόδους έχουν κάνει οι Έλληνες και ποιες πραγματικά μεταρρυθμίσεις αναμένονται. «Πρόκειται για τους όρους που έχουν τεθεί από την πλευρά των δανειστών και με την εκπλήρωσή τους η Ελλάδα αποφασίζει η ίδια για την παραμονή της στην Ευρωζώνη» συμπλήρωσε.