Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι προειδοποιεί ότι τα υψηλά "σπρεντ" συνιστούν "σοβαρό πρόβλημα" για την Ιταλία, αλλά επίσης "κίνδυνο για τις χώρες που φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτά", σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Μάριο Μόντι παραδέχεται ότι το επίπεδο των "σπρεντ", η διαφορά των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται μία χώρα και των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, η οποία χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια, "παραμένουν σοβαρό πρόβλημα".

 

"Οχι μόνο για τα κράτη, αλλά επίσης για τις επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν σε χώρες όπως η δική μας, το κόστος είναι πολύ υψηλό... Είναι ένας παράγοντας που αλλοιώνει σοβαρά τον διεθνή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων", προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

 

"Αυτή η ανισορροπία είναι σοβαρή για εμάς, αλλά επίσης αποτελεί κίνδυνο για τις χώρες που σήμερα φαίνεται ότι επωφελούνται", προσθέτει προειδοποιώντας για κίνδυνο πληθωρισμού στη Γερμανία, κάτι "που δεν αντιστοιχεί στις επιθυμίες ούτε της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ούτε της γερμανικής κυβέρνησης".

 

"Το να εμποδισθεί η ΕΚΤ, όπως θα ήθελε η Μπούντεσμπανκ, να επέμβη στην αγορά κρατικών ομολόγων για να αμβλύνει τις ανισορροπίες, μπορεί να αποδειχθεί, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, αυτογκόλ", επιμένει ο Μάριο Μόντι.

 

Ο ιταλός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι αποκλείει το ενδεχόμενο η Ρώμη να ζητήσει πρόγραμμα διάσωσης από την ΕΚΤ. "Δεν επιθυμώ φυσικά η Ιταλία, έπειτα από τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, να τεθεί υπό επεμβατική επιτήρηση, όπως συνέβη σε χώρες που είναι ανάγκη βοήθειας για να κλείσουν τους προϋπολογισμούς τους. Δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση", λέει προσθέτοντας ότι η δυσπιστία απέναντι στην Ιταλία έχει περιορισθεί. "Οι άλλες χώρες και οι διεθνείς θεσμοί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα των δεσμεύσεων της Ιταλίας τους τελευταίους μήνες και τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν".

 

"Αν και βρισκόμαστε σε κατάσταση μεγάλης οικονομικής ευπάθειας, δεν έχουμε σταματήσει να προβάλλουμε τις απόψεις μας για τα κενά διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Τα κενά αυτά εντοπίζονται σιγά-σιγά και εφαρμόζονται επανορθωτικά μέτρα", λέει.

 

Αναφερόμενος στην πολιτική ατζέντα της Ιταλίας και τις βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013, ο Μάριο Μόντι επαναλαμβάνει ότι δεν έχει την πρόθεση να είναι υποψήφιος. Και στην ερώτηση γιατί "ορισμένοι στην Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της Ιταλίας;", απαντά: "Μόνο και μόνο επειδή με γνωρίζουν από πολύ παλιά".