Ανοιχτό άφησε ο Μάριο Ντράγκι το ενδεχόμενο για «έκτακτες» κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λίγο πριν αρχίσει το συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole και  μερικές ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

 

«Για να εκπληρώσουμε την εντολή που έχουμε απαιτείται ορισμένες φορές να υπερβούμε τα κανονικά εργαλεία της νομισματικής πολιτικής, όταν οι αγορές είναι κατακερματισμένες ή επηρεάζονται από παράλογους φόβους», σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε άρθρο του στη γερμανική Die Ziet. 

 

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα εμπόδια για να εξασφαλίσουμε ότι η νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια η σταθερότητα των τιμών θα υπάρχει για όλους τους πολίτες της Ευρωζώνης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σε καιρούς μπορεί να απαιτηθούν έκτακτα μέτρα»,  αναφέρει ο κ. Ντράγκι.

 

Επίσης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων της περιφέρειας, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί το κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη σύνοδο της 6ης Σεπτεμβρίου.