Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά καθώς η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα για τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το σχέδιο για περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία ώστε να μην θιγούν οι συντάξεις του ΟΓΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων των κομματικών επιτελείων ώστε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ, υποστηρίζοντας πως το βασικό σενάριο για τα νέα μέτρα έχει οριστικοποιηθεί.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ελάσσονος σημασίας, κυρίως τεχνικής φύσεως, τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα, ανάμεσα στα οποία και τα ειδικά μισθολόγια.

«Τα ειδικά μισθολόγια τα συζητάμε ακόμα»,
είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Επιβεβαιώσαμε πως υπάρχουν απαράβατα όρια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, τόνισε: «Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρεις για τα μέτρα. Αυτό θα γίνει σε επίπεδο κομματικών επιτελείων τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών».

«H σημερινή συζήτηση ήταν μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με βασικό αντικείμενο να υπάρξει ένα πλαίσιο για τα επόμενα βήματα. Μια συζήτηση που θα αλλάξει το κλίμα στην πραγματική οικονομία ώστε να δοθεί ελπίδα και προοπτική», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Αυτό θα γίνει. Θα είμαστε σε θέση όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Έτσι αποκτούν νόημα και τα μέτρα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε «επιβεβαίωση πως υπάρχουν απαράβατα όρια» καθώς και πως τα νέα μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

«Πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι θυσίες των πολιτών. Υπάρχει όριο για τα κατώτατα εισοδήματα αλλά και την μεσσαία τάξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η μάχη για την φοροδιαφυγή και για την εθνική συγκρότηση πρέπει να είναι παράμετροι για τα νέα μέτρα. Ο πολίτης πρέπει να είναι επιφυλακτικός για τα όσα ακούγονται», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές και θυσίες», επισημαίνοντας: «Έχουμε πλήρη συνείδηση τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία».


Φώτης Κουβέλης: «Οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν θα περικοπούν»

Νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης τόνισε πως αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών καθώς δεν υπήρξε τελική συμφωνία για τα νέα μέτρα.

«Οι συντάξεις του ΟΓΑ δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης και συνέχισε: «Γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος».

«Όχι οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας», υποστήριξε, τέλος, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.