Στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας συμφώνησαν υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι. Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν δράσεις για την απασχόληση των νέων.

Οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν διαφωνίες για την παρέμβαση του κράτους στον τρόπο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. 

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των εταίρων, αλλά το κράτος θα πρέπει να έχει πιο ουσιαστική συμμετοχή στον τομέα των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι η ηγεσία του υπουργείου «θα είναι αμείλικτη» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
 Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η συνομοσπονδία δε δέχεται παρεμβάσεις από το υπουργείο και χαρακτήρισε άνισα και επώδυνα τα μέτρα που προωθούνται.


«Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος. 


Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της ΓΣΕΕ να υπάρξει διάλογος με τους εργοδότες προκειμένου να αποκατασταθεί το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%. Κατά τη σημερινή συνάντηση πάντως δεν συζητήθηκε το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.