Κομισιόν: Έρευνα για το σχέδιο εξαγοράς της Aer Lingus από τη Ryanair

Κομισιόν: Έρευνα για το σχέδιο εξαγοράς της Aer Lingus από τη Ryanair

Έρευνα άρχισε σήμερα η Κομισιόν για το σχέδιο εξαγοράς της ιρλανδικής Aer Lingus από την ιρλανδική Ryanair. 

 

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε «ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού» και προσθέτει ότι οι δύο εταιρείες «συνιστούν τις κύριες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις πτήσεις από το αεροσρόμιο του Δουβλίνου.

 

Η Κομισιόν τονίζει πως «σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών πτήσεων, κυρίως αυτών που αναχωρούν από την Ιρλανδία, οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν η μια για την άλλη τον πιο άμεσο ανταγωνιστή» και «πολλές από αυτές τις αεροπορικές συνδέσεις εξυπηρετούνται σήμερα μόνο από τις δύο αυτές εταιρείες».

 

Η εξαγορά της Aer Lingus από την Ryanair «μπορεί επομένως να προκαλέσει την απάλειψη του πραγματικού και του δυνητικού ανταγωνισμού σε μεγάλο αριθμό από αυτές τις πτήσεις».

 

Η Ryanair με τη σειρά της αντέδρασε εξηγώντας ότι μετά την απόφαση της Κομισιόν, η «προσφορά της καθίσταται χωρίς ισχύ και εγκυρότητα, βάσει των δημόσιων κανονισμών εξαγοράς, με άμεση ισχύ». Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι «θα υποβάλει εκ νέου την προσφορά της» για την εξαγορά της Aer Lingus αν οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

 

Η Ryanair είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου ότι προσφέρει 694 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά της Aer Lingus και ότι έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια μεγάλη ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.

 

Η Aer Lingus είχε ζητήσει επανειλημμένως από τους μετόχους της να απορρίψουν την προσφορά αυτή εξαγοράς, κρίνοντάς την «υποτιμημένη».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο