Έρευνα άρχισε σήμερα η Κομισιόν για το σχέδιο εξαγοράς της ιρλανδικής Aer Lingus από την ιρλανδική Ryanair. 

 

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε «ενδεχόμενα προβλήματα ανταγωνισμού» και προσθέτει ότι οι δύο εταιρείες «συνιστούν τις κύριες εταιρείες που εκμεταλλεύονται τις πτήσεις από το αεροσρόμιο του Δουβλίνου.

 

Η Κομισιόν τονίζει πως «σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών πτήσεων, κυρίως αυτών που αναχωρούν από την Ιρλανδία, οι δύο αυτές εταιρείες αποτελούν η μια για την άλλη τον πιο άμεσο ανταγωνιστή» και «πολλές από αυτές τις αεροπορικές συνδέσεις εξυπηρετούνται σήμερα μόνο από τις δύο αυτές εταιρείες».

 

Η εξαγορά της Aer Lingus από την Ryanair «μπορεί επομένως να προκαλέσει την απάλειψη του πραγματικού και του δυνητικού ανταγωνισμού σε μεγάλο αριθμό από αυτές τις πτήσεις».

 

Η Ryanair με τη σειρά της αντέδρασε εξηγώντας ότι μετά την απόφαση της Κομισιόν, η «προσφορά της καθίσταται χωρίς ισχύ και εγκυρότητα, βάσει των δημόσιων κανονισμών εξαγοράς, με άμεση ισχύ». Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι «θα υποβάλει εκ νέου την προσφορά της» για την εξαγορά της Aer Lingus αν οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

 

Η Ryanair είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου ότι προσφέρει 694 εκατομμύρια ευρώ για την εξαγορά της Aer Lingus και ότι έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια μεγάλη ιρλανδική αεροπορική εταιρεία.

 

Η Aer Lingus είχε ζητήσει επανειλημμένως από τους μετόχους της να απορρίψουν την προσφορά αυτή εξαγοράς, κρίνοντάς την «υποτιμημένη».