Σκληρή κριτική προς τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασκεί η ιστοσελίδα του έγκυρου γερμανικού περιοδικού Spiegel τονίζοντας ότι δεν μπορεί πια να εφαρμόσει τις όποιες απειλές της προς τις υπερχρεωμένες χώρες, υπό τον κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «φράου Μέρκελ» όχι απλώς δεν μπορεί να απειλήσει με αποβολή των αμαρτωλών χωρών από την Νομισματική Ένωση, αλλά αντίθετα έχει φέρει τη Γερμανία στο σημείο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.
 
«Υπάρχει μια αγγλική φράση που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα γερμανικά. "To call a bluff". Αυτό δεν σημαίνει μόνο πως κάποιος κατάλαβε την μπλόφα, αλλά ότι αυτός που την κάνει οδηγείται στη γωνία» αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό περιοδικό.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη κατάρρευση του ευρώ θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά περισσότερο τη Γερμανία.
 
«Δείτε για παράδειγμα την στάση της καγκελαρίου για την Ελλάδα. Επισήμως χρησιμοποιεί την παλιά σκληρή γραμμή. Η Μέρκελ έχει πει επανειλημμένως ότι οι Έλληνες θα εφαρμόσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα μέτρα. Αλλά τελευταία ακούσαμε πως η καρδιά της ματώνει όταν ακούει για τους Έλληνες συνταξιούχους. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επίσης πως οι συνέπειες εξόδου για την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία θα είναι ανυπολόγιστες», γράφει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξει μια υποχώρηση της Γερμανίας για τις συμφωνίες με την Αθήνα και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων και ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Τα πράγματα είναι περίπλοκα στη Γερμανία. Δεν υπάρχει τρόπος εξόδου από την κρίση που να συμβαδίζει με τις επίσημες δηλώσεις για την τήρηση της αυστηρής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Μπορεί η Μέρκελ να θεωρείται ακόμα στην Ευρώπη ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα, αλλά στην πραγματικότητα έχει κάνει ήδη τον ελιγμό που την έχει βάλει στη γωνία» καταλήγει το δημοσίευμα του περιοδικού.