Με διαδικασίες «τύπου» ΑτΕ οδεύει προς πώληση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής «τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έκριναν το Τ.Τ μη βιώσιμο». 

Ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 31ης Αυγούστου 2012 για την δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2011 του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

 
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.


Συμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί κρίσμο παράγοντα για την πορεία της οικονομίας.


«Θέλουμε να σώσουμε τις τράπεζες και όχι του τραπεζίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Έκανε δε γνωστό ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν καθαρισθεί όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.


Όπως εξήγησε η άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών θα επιτρέψει στις τράπεζες να επανέλθουν σε εύρυθμη λειτουργία και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη, μέσω της αυξήσης της δανειοδοτήσης και της αποκαταστάσης του κλίματος εμπιστοσύνης στους καταθέτες.


Επίσης, τάχθηκε ευθέως υπέρ του μικρότερου αριθμού τραπεζών. «Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έπρεπε. Έσκασε μια φούσκα. Δυστυχώς χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες», δήλωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «σε άλλες χώρες η απόφαση είναι να κλείσουν, ενώ εδώ είναι να συγχωνευθούν ώστε να διασωθούν και οι θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επιτέθηκε κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας πως συνειδητά απαξιώνει με τις δηλώσεις του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με αναμενόμενες συνέπειες την κατάρρευση της μετοχής του και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο.
 

Ο βουλευτής ισχυρίστηκε επίσης ότι σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρ. Γκόρτσου, όλες οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν λάβει παράταση κατάθεσης των εκθέσεών τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου - κάτι που διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών - και πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν επανακεφαλαιοποιείται, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τις ίδιες «χαριστικές» διαδικασίες, υπό τις οποίες δόθηκε η Αγροτική Τράπεζα στην Τράπεζα Πειραιώς.
 

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον υπουργό αν έχει δει τις εκθέσεις αυτές για να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας : «Δεν τις έχω δει, γιατί ο νόμος δεν μου το επιτρέπει. Αρμόδια κατά το νόμο είναι η εποπτική αρχή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».


«Υπάρχει κανείς που να μην πιστεύει πως η οικονομία μας χρειάζεται ισχυρό και σταθερό τραπεζικό σύστημα για να βγει απ' τη νεκροφάνεια;», σημείωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απετράπη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος».


Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής ζήτησε την κρατικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή των χρεών με κοινωνικά κριτήρια, την ανακεφαλαιοποίηση των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων και όχι των τραπεζών».

Τέλος από πλευράς ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο «δίνει στον υπουργό την ευχέρεια να έχει λυμένα τα χέρια του για στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς γνωρίζει πως η κρίση θα βαθύνει».