Υπό προϋποθέσεις πρέπει να γίνει η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογράμμισε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στο Reuters. 

 

Η κυρία Φέκτερ δεν τάχθηκε κατά των προθέσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τα «έκτακτα μέτρα», αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποτραπεί ο «ηθικός κίνδυνος». 

 

 

«Πρέπει να δούμε τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ βάσει του καταστατικού της, αλλά θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τον έλεγχο, γιατί δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε ηθικό κίνδυνο» επισήμανε η κυρία Φέκτερ και πρόσθεσε: «Πρέπει να ελέγχουμε ότι οι χώρες θα κάνουν τη δουλειά τους και με βάση αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μπορούμε να βοηθήσουμε». 

 

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας δήλωσε ότι «Εάν η ΕΚΤ βοηθήσει τότε θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις».

 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ίδια δεν θέλησε να σχολιάσει, ώσπου να δημοσιευτεί η έκθεση της Τρόικα. «Δεν έχω καμία απολύτως άποψη για το ότι εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις θα ζητηθούν περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους της Αυστρίας», είπε.

 

Παρόλο αυτά, φάνηκε αισιόδοξη για την Ισπανία και την Ιταλία. «Η Ιταλία καταγράφει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Οι ενδείξεις που έχουμε από την Ισπανία μέχρι στιγμής είναι πως χρειάζεται βοήθεια μόνο για τις τράπεζες».

 

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Ευρωζώνη θα μείνει ανέπαφη. «Παλεύω γι’ αυτό. Η βούληση των υπουργών είναι πολύ σαφής για να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη. Είναι ίσως το πιο σταθερό στοιχείο από όλα όσα βρίσκονται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή», κατέληξε.