Το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν σημαντικό, καθώς θα οδηγήσει τους επενδυτές να περιμένουν την επόμενη χώρα που θα ακολουθήσει, σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Lars Feld. 

 

Μια πλήρης κατάρρευση του ευρώ θα κόστιζε στη Γερμανία έως και 10% του ΑΕΠ, ενώ ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι σημαντικός ακόμη κι αν απλώς αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ανέφερε ο ίδιος.

 

«Όταν ένα μεγάλο μέρος αυτών των απαιτήσεων δεν εξυπηρετηθεί, θα υπάρχουν χρεοκοπίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η οικονομία θα πληγεί», τόνισε.

 

«Αυτή η πτώση θα μπορούσε να ανέλθει στο 7-10% του γερμανικού ΑΕΠ», πρόσθεσε ο κ. Feld.

 

Για τον κ. Feld υπάρχουν αρκετές λύσεις για την κρίση, ωστόσο «πολλές από αυτές δεν είναι όμορφες». 

 

Όσον αφορά στο θέμα της αγοράς ομολόγων, ο οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Γερμανίας υπογράμμισε ότι περιμένει η ΕΚΤ θα αγοράσει ισπανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα «λίγο λίγο», ώστε να συμμορφώνεται με τις εντολές της και έτσι η κίνηση αυτή θα έχει μικρή επίπτωση στις αποδόσεις τους. 

 

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να ξεπακετάρει το μεγάλο μπαζούκα. Δεν έχει τέτοια εντολή», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ δεν μπορεί να ενεργήσει ως ύστατος δανειστής, διότι αυτό θα παραβίαζε τη σύμβαση». 

 

Ο κ. Feld προβλέπει πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8%-0,9% φέτος, ενώ στο γ' και δ' τρίμηνο θα σημειωθεί μηδενική ανάπτυξη ή συρρίκνωση.