Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της ευρωζώνης έκρουσε ένας ακόμη αξιωματούχος της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Ewald Nowotny, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο και ενώ ο Mario Draghi έχει ουσιαστικά προαναγγείλει τη λήψη «έκτακτων μέτρων».


Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Nowotny δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τελευταίες προβλέψεις της EΚΤ για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη «Μπορώ όμως, να σας πω αυτό: δεν θα υπάρξει βελτίωση, αλλά επιδείνωση των προσδοκιών. Πρέπει να περιμένουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, συρρίκνωση, ειδικότερα σε όλες τις χώρες του Νότου κατά το 2012 και περίπου στασιμότητα στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται μαζικά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό σε μία τόσο ευαίσθητη κατάσταση να εκτιμά κανείς ότι θα προχωρά σε κάθε βήμα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής με μεγάλη προσοχή».

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 6 Σεπτεμβρίου και όπως αποκαλύπτει ο διεθνής Τύπος, τα στελέχη της πραγματοποιούν πραγματικό αγώνα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες και να γεφυρώσουν τις διαφωνίες αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, για το οποίο τουλάχιστον η Bundesbank έχει εκφράσει ενστάσεις.

«Υπάρχει απόλυτη συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΚΤ και ειδικότερα μεταξύ της αυστριακής κεντρικής τράπεζας και της Bundesbank σε ότι αφορά την απόλυτη ανάγκη και την προτεραιότητα της σταθερότητας των τιμών. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές σε θέματα ελάσσονος σημασίας αλλά συμμεριζόμαστε απόλυτα το βασικό προσανατολισμό.» δήλωσε ο κ. Nowotny. Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι ο κ. Draghi δήλωσε πως η «εντολή (που έχει η ΕΚΤ) για σταθερότητα των τιμών απαιτεί τη λήψη έκτακτων μέτρων».


Πηγή: Euro2day