Σε δέκα ομάδες νησιών τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγάλους επενδυτές, κατέληξαν οι μελέτες για την αξιοποίηση νησιών του Δημοσίου.


Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα, τα δέκα επικρατέστερα πρότζεκτ αφορούν σε περισσότερα από 30 μικρά νησιά και νησίδες έκτασης από 100 έως 3.100 στρέμματα.


Έρευνα υπήρξε για 585 νησιά και νησίδες, τα οποία εξετάστηκαν με κριτήρια εθνικής ασφάλειας, διασύνδεσης και εμπορικότητας. Από αυτά επιλέχθηκαν αρχικά 47 και έπειτα από νέο φιλτράρισμα οι ειδικοί κατέληξαν στις εν λόγω δέκα ομάδες. Πρόκειται για τις εξής ομάδες:


1)Σύβοτα: Μαύρο Όρος, Μπέλα Βράκα, Άγιος Νικολάος


2)Στοφάδες Νήσοι στο Ιόνιο


3)Νησίδες Κύθρος και Άγιος Ιωάννης στο Ιόνιο


4)Θαλασσοπούλα στη Θάσο


5)Νησίδες στον κόλπο Στύρων στον Ευβοϊκό


6)Νησίδα Φλέβες, απέναντι από τη Βουλιαγμένη


7)Νησίδα Πρώτη στη Μεσσηνία


8)Δίδυμη στις Κυκλάδες


9)Τσουγκριά στη Σκιάθο


10)Ψιλή, Πλατειά, Ρόμβη, Κορωνίδα στον Αργολικό


Το μοντέλο που αναμένεται να κινηθούν οι αρμόδιοι αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση για 40 - 50 χρόνια σε ιδιώτες.

Για να γίνει όμως, αυτό χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, καθώς το ισχύον δεν δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των νησιών.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, επιδιώκουν την ανάδειξη της Ρόδου σε διεθνή προορισμό για τους λάτρεις του γκολφ, καθώς η κατηγορία αυτή των επισκεπτών θεωρείται ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τις τουριστικές επιχειρήσεις.