Στο 21% αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην Ισπανία

Στο 21% αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην Ισπανία
Σε ισχύ τέθηκε από το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου, η αύξηση του ΦΠΑ στην Ισπανία, το βασικό ποσοστό του οποίου αυξάνεται σε 21% από 18%. Η αύξηση, η οποία εφαρμόστηκε μετά από δίμηνη αναβολή, γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι με στόχο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Ως εκ τούτου το βασικό ποσοστό του ΦΠΑ αυξάνεται από σήμερα από 18% σε 21%, ενώ το μειωμένο ποσοστό που ισχύει για ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που αφορούν τον τουρισμό και τα μέσα μεταφοράς, αυξάνεται από 8% σε 10%.


Το πολύ χαμηλό ποσοστό του 4% διατηρείται για τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Ωστόσο το 4% δεν θα ισχύει για κάποια προϊόντα, όπως και για ένα μέρος του σχολικού υλικού, για τα οποία το ποσοστό του ΦΠΑ θα αυξηθεί.


Η αύξηση του ΦΠΑ σε 21% προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στον πολιτιστικό τομέα της χώρας, σε προϊόντα του οποίου ίσχυε προηγουμένως μειωμένος φόρος 8%, καθώς αυτή μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του ενός πέμπτου των πολιτιστικών φορέων και στην απώλεια 4.226 άμεσων θέσεων εργασίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο