current views are: 1

1 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση16:01

Τα κρίσιμα ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα

«Καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τους επικεφαλής της τρόικα αλλά και τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη γάλλου υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας από το 1998.

Δημοσίευση 16:01’
αρθρο-newpost

«Καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τους επικεφαλής της τρόικα αλλά και τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη γάλλου υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας από το 1998.

«Καυτό» αναμένεται να είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τους επικεφαλής της τρόικα αλλά και τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη γάλλου υπουργού Οικονομικών στη χώρα μας από το 1998. Ο έλληνας υπουργός βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους δανειστές μας, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με το πακέτο μέτρων 11,6 δισ. ευρώ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι η χώρα θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της. 

Το πρώτο ραντεβού του τσάρου της οικονομίας έχει οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου οπότε θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών για τα μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθούν. Εξάλλου και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία αναμένει την έκθεση της τρόικα ότι δηλαδή διεμήνυσε και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους. 

Το Σάββατο στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα στις 10:00 το πρωί προγραμματίζεται η συνάντηση του με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματία Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Το ραντεβού αυτό αποτελεί και το πιο κρίσιμο αφού θα παρουσιαστούν τα τελικά μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ, προκειμένου η τρόικα να συντάξει την έκθεση που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της χώρας στο ευρώ.

Στην Αθήνα αναμένεται, στο μεταξύ, να μεταβεί στις 13 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Les Echos, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να μεταφέρει ένα «χαλαρό» όπως το χαρακτήρισε μήνυμα. «Η Ευρώπη είναι ένα αλληλέγγυο οικοδόμημα. 

Δεν μπορούμε να αφήσουμε να ‘πέσει’ ένας λαός όπως ο ελληνικός. Θα είμαι στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου για την πρώτη επίσκεψη Γάλλου υπουργού Οικονομικών από το 1998 και δεν σκοπεύω να μεταφέρω ένα χαλαρό μήνυμα. 

Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η αποχώρηση μιας χώρας θα συνιστούσε απειλή για το σύνολο της Ευρωζώνης με μια αρνητική μεταδοτική επίπτωση. Ας μην υποβαθμίσουμε το σημαντικό σοκ που θα αντιπροσώπευε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Γαλλία αλλά και η Γερμανία επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Τέλος, την Παρασκευή στις 14 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία και θα αποφασίσει την εκταμίευση ή μη της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Αγγελική Κιλιντζόγλου


σχετικα αρθρα