Σόιμπλε: Όχι στην εποπτεία όλων των τραπεζών

Σόιμπλε: Όχι στην εποπτεία όλων των τραπεζών
Ενάντιος στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιτείνοντας ότι η Ευρωτράπεζα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


«Η ίδια η ΕΚΤ λεει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει τις 6.000 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προβλέψιμο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν είναι πραγματικά υλοποιήσιμο.

«Έχω αμφιβολίες για το εάν [η τραπεζική εποπτεία] μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα, επομένως πιστεύω ότι για μία ακόμη φορά δημιουργούνται προσδοκίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν», προσέθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι η εποπτεία μονάχα των μεγάλων, συστημικά σημαντικών τραπεζών, είναι πιο ρεαλιστική σε μικρό χρονικό ορίζοντα.

«Με τις μεγαλύτερες, συστημικά σχετικές τράπεζες [...] υπάρχει μία πιθανότητα απ’ ευθείας εποπτείας από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ένα προβλέψιμο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο γερμανός αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών στις 12 Σεπτεμβρίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο