Ενάντιος στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ε.Ε. εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιτείνοντας ότι η Ευρωτράπεζα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε συστημικά σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


«Η ίδια η ΕΚΤ λεει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει τις 6.000 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προβλέψιμο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, εκφράζοντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν είναι πραγματικά υλοποιήσιμο.

«Έχω αμφιβολίες για το εάν [η τραπεζική εποπτεία] μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα, επομένως πιστεύω ότι για μία ακόμη φορά δημιουργούνται προσδοκίες που δεν μπορούν να υλοποιηθούν», προσέθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι η εποπτεία μονάχα των μεγάλων, συστημικά σημαντικών τραπεζών, είναι πιο ρεαλιστική σε μικρό χρονικό ορίζοντα.

«Με τις μεγαλύτερες, συστημικά σχετικές τράπεζες [...] υπάρχει μία πιθανότητα απ’ ευθείας εποπτείας από την ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ένα προβλέψιμο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο γερμανός αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της αναφορικά με την εποπτεία των τραπεζών στις 12 Σεπτεμβρίου.