Αισιόδοξος για την ανάκαμψη της σλοβενικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) Σούμα Τσακραμπάρτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων STA.

Ο κ. Τσακραμπάρτι υπογράμμισε πως την τελευταία εικοσαετία η Σλοβενία έχει να επιδείξει οικονομικά επιτεύγματα και εμφανίστηκε βέβαιος πως και σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η χώρα θα επανέλθει στο σωστό «μονοπάτι», χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της ΕΤΑΑ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ, τονίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που είναι αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικότερο- έναντι του ιδιωτικού- ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσε, πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναδιάρθρωση τομέων όπως ο τραπεζικός, με στόχο την προσέλκυση περισσότερου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Μάλιστα, για τον τραπεζικό τομέα αναγκαία είναι- κατά τον κ. Τσακραμπάρτι- η μείωση του κρατικού μεριδίου σε εμπορικές τράπεζες, με στόχο την ενθάρρυνση ιδιωτών επενδυτών. Όμως, η αποχώρηση του κράτους από τις τράπεζες πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, προκειμένου οι επενδυτές να μη χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο σλοβενικό τραπεζικό σύστημα, ξεκαθάρισε.