Οι προβλέψεις των αναλυτών της Citigroup δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, όσον αφορά στα όσα θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της, όπως μεταδίδει το CNBC. 

 

«Το γεγονός ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ ακύρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμμετοχή του στο συμπόσιο του Jackson Hole, πιθανόν να σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες στο να επιτευχθεί συμβιβασμός», επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκού συναλλάγματος της Citi, Valentin Marinov.

 

Ο Marinov δεν είναι αισιόδοξος ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μπορέσει να ικανοποιήσει την Πέμπτη τις προσδοκίες των αγορών, σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και προβλέπει ότι θα ανακοινωθεί μόνο μέρος του σχεδίου για τη μάχη ενάντια στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. 

 

«Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί πιθανότατα στην αγορά βραχυπρόθεσμων τίτλων, το βάρος των όποιων σημαντικών αποφάσεων για τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων θα πέσει στους ώμους του EFSF και του ESM», τονίζει. 

 

Αναφέρει επίσης ότι και για τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης υπάρχουν αμφιβολίες. 

 

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο γρήγορα θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις πρωτογενείς αγορές δεδομένου ότι θα πρέπει να αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να πραγματοποιούν αγορές ομολόγων», σημειώνει.

 

«Υπάρχει ακόμη λιγότερη σαφήνεια ως προς το εάν η συνδυαστική δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών θα είναι επαρκής για να καταστεί αξιόπιστο το τείχος προστασίας», προσθέτει.