Σε λύσεις για την Ελλάδα και την Ισπανία πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από τη Ρώμη, όπου συναντήθηκε με τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι. 

 

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης.

Για το ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

 

Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

 

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο.


Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει «αποδείξει την αξιοπιστία της και αυτό θα κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.


«Ο ιταλός πρωθυπουργός, η γαλλική κυβέρνηση και η γερμανική καγκελαρία βρισκόμαστε σε μεγάλη σύγκλιση απόψεων», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ. 
 


Όσον αφορά στο υψηλό κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών, μεταξύ των οποίων είναι και η ΕΚΤ, είναι να λάβουν αποφάσεις, ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων. 


Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι «η
ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις».


«Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου», συμπλήρωσε ο κ. Μόντι.


Ακόμη «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να κάνουμε ‘το μάθημά μας’, αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται spread (σ.σ. διαφορές αποδόσεων των επιτοκίων) που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός.