Κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε ο αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες. 

 

Ο κ. Σπίντελεγκερ, μιλώντας στις «Θερινές Συνεντεύξεις» της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, σημείωσε ότι με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρπύν ότι πρέπει να αξιολογηθούν όσα παρουσιάσει η έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα, σχετικά με την τήρηση των όρων που έχουν τεθεί. 

 

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, εάν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να λαμβάνει χρηματοδότηση, ενώ εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως οι όροι, θα μπορούσε να συνεχιστεί η βοήθεια και να δοθεί παράταση, μόνο εφόσον διαπιστωθεί πως γι' αυτό δεν φέρει ευθύνη ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε ο ελληνικός λαός. 

 

Όσον αφορά σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο αυστριακός αντικαγκελάριος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν βλέπει μεγάλες πιθανότητες, αλλά βλέπει πως στη βάση του δεύτερου πακέτου πρέπει να υπάρξουν θετικά στοιχεία και ακούγεται ότι θα υπάρξουν μέχρι τις αρχές Οκτώβρη. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, ακούγεται ότι μερικά αποφασιστικά κριτήρια έχουν ήδη εκπληρωθεί. 

 

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε πως στις χώρες στις οποίες ισχύουν προγράμματα προσαρμογής, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, διαγράφεται σταδιακά μια στροφή στην κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης των εξαγωγών και μείωσης του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, και αυτές, όπως τόνισε, είναι καλές ειδήσεις καθώς δείχνουν πως με τη λήψη σωστών μέτρων εξασφαλίζεται η επιτυχία.

 

Τέλος, ο αυστριακός αντικαγκελάριος τόνισε πως θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα, σημειώνοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση ότι μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωζώνη, για την οποία ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος πως δεν θα διαλυθεί και πως και έπειτα από ένα χρόνο θα βρίσκονται σε αυτή και οι 17 χώρες-μέλη της.