«Η κρίση στην Ελλάδα προκαλεί φόβο για αστάθεια στα Βαλκάνια». Με τον τίτλο αυτό η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναλύει σε άρθρο της την παράμετρο της γεωστρατηγικής στη συζήτηση για την Ελλάδα: Όπως υποστηρίζει, επικαλούμενη ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, «οι ευρωλαϊκιστές ξεχνούν στη συζήτηση που γίνεται για την Ελλάδα μια αποφασιστική παράμετρο.

Η χώρα είναι ένα ανάχωμα ενάντια στους τρομοκράτες και απέναντι στον κίνδυνο της εξάπλωσης διενέξεων». «Για τους ειδικούς στη Χριστιανική Ενωση αλλά και στους Σοσιαλδημοκράτες δεν τίθεται θέμα αν η Ελλάδα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να παραμείνει στην Ευρωζώνη - κυρίως για λόγους πολιτικής ασφάλειας» σημειώνει η εφημερίδα.

 

Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Χριστιανικής Ένωσης στο γερμανικό κοινοβούλιο, Φ. Μισφέλντερ, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, «η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ενότητας» και «χάρη στη γεωγραφική θέση της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την περιφερειακή σταθερότητα».

 

«Η χώρα είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας για τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία καθώς και για το ζήτημα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με την εφημερίδα να καταλήγει πως ο στρατηγικός της ρόλος, παραμένει ως εκ τούτου, σημαντικός για τη Γερμανία.

 

Πηγή: Ημερησία