Τη διογκούμενη απαισιοδοξία των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους το επόμενο εξάμηνο αποτυπώνει ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιδείνωση το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου 2012.

Παράλληλα, «γκρεμίζεται» και ο τζίρος των επιχειρήσεων, όπου στο σχετικό ερώτημα το ποσοστό της μείωσης καταγράφει ιστορικό υψηλό από τον Οκτώβριο του 2009 και έπειτα (ίδιο ποσοστό έχει καταγράφει ξανά μόνο τον Μάρτιο του 2012).

Έτσι, ο δείκτης κυμάνθηκε τον Αύγουστο στο -36, έναντι -28 τον Ιούλιο του 2012 με τις επιχειρήσεις να κρίνουν σε ποσοστό 15% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 14% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται στο 27% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ σημαντική αύξηση στο 58%, έναντι 51% τον Ιούλιο παρουσιάζει το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 42% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 43% τον Ιούλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 44% (33% τον Ιούλιο) και βελτίωση το 14%, έναντι 25% τον προηγούμενο μήνα.

Οριακά αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 32%, έναντι 31% τον Ιούλιο του 2012, ενώ παραμένει χαμηλή και στο 12% η πιθανότητα για προσλήψεις. Η «μερίδα του λέοντος» βέβαια των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 56%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 61% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Αύγουστο καταδεικνύουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (71%, έναντι 53% τον Ιούνιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται μόλις από το 4% (25% το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουλίου του 2012) των επιχειρήσεων, ποσοστό που είναι νέο ιστορικό χαμηλό και δεν έχει παρατηρηθεί ξανά εδώ και 34 μήνες.