Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ εμφανίζεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτίμησε ότι και του χρόνου η Ευρωζώνη θα υπάρχει με την ίδια σύσταση. 

 

«Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και χαρακτήρισε το ελληνικό πρόβλημα «μοναδικό». 

 

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες, ώστε «δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα». 

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικα, για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας. 

 

 

«Τον επόμενο χρόνο, το ευρώ θα είναι λίγο πιο σταθερό και θα προκαλεί λιγότερες αναταραχές στις αγορές, ωστόσο τα νερά δεν θα ηρεμήσουν τελείως», τόνισε ο κ. Σόιμπλε στο γερμανικό Inforadio.


Η κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο δραματική


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, δήλωσε πως η κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο δραματική όσο εκτιμούν οι αγορές. 

 

«H κατάσταση στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο δραματική, μόνο στο μυαλό των αγορών», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι εκτός από την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης σημειώνουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. 

 

Όσον αφορά στην κεντρική εποπτική τραπεζική αρχή, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι η κεντρική εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου του 2013». 

 

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία προσδοκιών που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε», τόνισε. 

 

Επιπλέον, επισήμανε ότι μια νέα πανευρωπαϊκή εποπτική αρχή δεν θα πρέπει να έχει τον έλεγχο όλων των τραπεζών, αλλά μόνο των μεγαλύτερων, συστημικά κρίσιμων τραπεζών. 

 

Μια τραπεζική ένωση είναι εφικτή μόνο μετά από μια βαθύτερη ενοποίηση, κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.