Απεριόριστες αγορές κυβερνητικού χρέους θα περιλαμβάνει η πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για τις αγορές ομολόγων, με τις πράξεις να είναι αποστειρωμένες, ώστε να απομακρυνθούν οι ανησυχίες για εκτύπωση χρήματος, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

 

Βάσει αυτού του σχεδίου, η ΕΚΤ θα απέχει από τη διαμόρφωση ενός δημόσιου ανώτατου ορίου στις αποδόσεις, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα εστιάζει σε κυβερνητικά ομόλογα αντί για ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων και θα στοχεύει σε χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης έως και τριών ετών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημα το δημοσίευμα δεν έχει διαψευστεί, ούτε όμως και επιβεβαιωθεί από τα επίσημα χείλη της ΕΚΤ. Πάντως είναι ήδη γνωστό πως Μάριο Ντράγκι έχει την υποστήριξη όλων των μελών εκτός της Μπούντεσμπανκ που παραμένει αντίθετη προς την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 

Η αυριανή ομιλία του Μάριο Ντράγκι είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ, που έχει αναπτερώσει τις προσδοκίες της αγοράς για το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.