Δεν είναι μονόδρομος η βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προϋποθέτει υλοποίηση των συμφωνηθέντων, τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, μία ημέρα πριν συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. 

 

Ο γερμανός ΥΠΕΞ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου  με τον αυστριακό ομόλογό του, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σημείωσε ότι θα πρέπει να ειπωθεί στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ότι η βοήθεια δεν είναι μονόδρομος, αλλά προϋποθέτει ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές. 

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν όλες οι χώρες τηρήσουν τρία σημεία: δημοσιονομική πειθαρχία, αλληλεγγύη μεταξύ τους και ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

 

Επίσης, ο κ. Βεστερβέλε ανέφερε ότι όπου οι κανόνες δεν τηρούνται και μάλιστα συστηματικά, θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να τις προσδιορίσει. 

 

Αλλιώς, όπως είπε, κάθε φορά θα δίνεται  ένα κακό παράδειγμα σε εκείνες τις χώρες της Ευρώπης που εργάζονται σκληρά και εφαρμόζουν τη μεταρρυθμιστική πολιτική τους.