Σε λίγες ώρες ξεκινά η ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο διάσωσης του ευρώ, που εν μέρει θα κρίνει το μέλλον της ευρωζώνης και αν αυτή επιτέλους θα μπορέσει να απεμπλακεί από την κρίση. Αγορές και κυβερνήσεις κάθονται ήδη σε «αναμμένα καρφιά» εκφράζοντας παράλληλα μια δόση δειλής αισιοδοξίας, μετά και τη διαρροή για το σχέδιο Ντράγκι που παρουσίασε εχθές το βράδυ το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διαρροή αυτή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές κρατικών ομόλογων, που όμως θα είναι αποστειρωμένες προκειμένου να θεωρηθεί από τις αγορές ότι γίνεται κόβεται αλόγιστα χρήμα και άρα θα σημάνει πιστωτικό γεγονός.


Βάσει αυτού του σχεδίου, η ΕΚΤ θα απέχει από τη διαμόρφωση ενός δημόσιου ανώτατου ορίου στις αποδόσεις, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

 

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα εστιάζει σε κυβερνητικά ομόλογα αντί για ένα ευρύτερο φάσμα περιουσιακών στοιχείων και θα στοχεύει σε χρεόγραφα βραχυπρόθεσμης λήξης έως και τριών ετών.

 

Έκπληξη προκάλεσε η στάση της γερμανίδας καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς μετά τη διαρροή του σχεδίου, βουλευτής του κόμματος της υποστήριξε πως η καγκελαρία είναι θετική σε αυτό το σχέδιο.

 

«Φυσικά η Μέρκελ τάσσεται στο πλευρό του Ντράγκι  όταν λέει ότι αυτός σταθεροποιεί την αξία του ευρώ. Και συμφωνεί εάν αυτό συμβαίνει εντός του πλαισίου εντολής που έχει λάβει», είπε ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως για το σχέδιο Ντράγκι έχει διαφωνήσει ανοιχτά ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος μάλιστα όπως είχε αποκαλυφθεί από το Γερμανικό Τύπο είχε σκεφτεί ακόμα και να υποβάλλει την παραίτηση του.

 

Τέλος, το σχέδιο του Ντράγκι σύμφωνα με τους Financial Times, κινείται στα πλαίσια της  παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς όπως γράφει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλει να κρατήσει την ευρωζώνη στο ακέραιο.